Här krävs Carina
på 6000 kr – av
estniska maffian

Carina Blomgren på Macc Dental ombads betala över 6 000 kronor med sitt privata bankkort. Allt började med en typisk bluffaktura från ett estniskt företag som kallar sig Bolagsupplysningen.
— Det är inte första gången någon försöker lura mig. Det är bara att stå på sig och bestrida, säger Carina Blomgren.

Bolagsupplysningen kallar sig ett företag, ett annat är känt som Nummerupplysningen.se och ESB Inkasso heter ett tredje. Gemensamt för dessa är att de är baserade i Estland och misstänks av utredare inom polisen vara uppbackade av den estniska maffian.

Tillvägagångssättet är detsamma. Breven till de svenska företagarna skickas ofta via Moldavien och vidare till Stockholm. Därefter får företagen breven och om de svarar hamnar de breven i Malmö för att sen skickas tillbaka till Tallin. Nästa steg är en faktura där företaget krävs på betalning.

Carina Blomgren, som äger tandprotesföretaget Macc Dental, fick ett brev från Bolagsupplysningen. Det har en logotyp som liknar andra företagslogotyper som till exempel Försäkringskassan eller Länsförsäkringar.
— Jag trodde det var Bolagsverket. De brukar skicka ut brev årligen för att kontrollera företagets uppgifter, säger Carina Blomgren.

Carina fyllde i och skickade in. Sen blev hon ganska förvånad någon vecka senare.
— Jag fick en faktura på drygt 6 000 kronor, som jag skulle betala in med mitt privata VISA-kort. Då reagerade jag för det stämde inte att man betalar företagets kostnader med sitt privata kort.

Carina ringde upp företaget Bolagsupplysningen och pratade man en man som kallade sig ”Gustav”.
— Jag sa att jag inte tänkte betala med mitt privata kort. Då fick jag en faktura från inkassoföretaget ESB Inkasso i stället, säger Carina.

På den fakturan kunde hon se att företaget var baserat i estländska Tallin. Carina tog hjälp av juridikkunniga, men även av företag som Förenade Bolag och Hallå Konsument som hjälper till med rådgivning.
— Jag skickade sen ett mejl att jag bestrider deras faktura och sen dess har jag inget hört, säger Carina Blomgren.

Drygt 13 000 bluffakturor anmäls årligen. Peter Forsman på Internet Sweden hjälper ofta polisen. Han är en av landets ledande specialister på att spåra de kriminella bolagen.
— Gud ja, problemet växer hela tiden. Det finns flera svenska bedragare som nu jobbar genom kriminella nätverk i andra länder och då syns det inte i den svenska brottsstatistiken, avslutar Peter Forsman.
— Det är organiserad brottslighet bakom. De går att spåra tillbaks till slutet av 1990-talet, säger Peter Forsman. De tjänar runt 20 miljoner årligen på sin bluff.

Kommentarer

Fler nyheter

Klasskillnad i derbyt

Foto: PeaX Svensson

Hett lokalderby väntar på Rosenlund

Foto: Johan Freijd / HV71

Här är HV71:s nya tredjeställ

pilNu är det klart hur HV71:s tredjeställ ser ut nästa säsong.

Hasani om ryktena: ”Inget jag lägger fokus på”

Foto: PeaX Svensson

Succéinhopparen: ”Får duga”

pilStod för ett mål och en assist.
Daryl Smylie, Stian Aasmundsen och Jesper Svensson.

Foto: Carl-Cedric Persson

Aasmundsen inför Elfsborg: ”Ser bra ut”

pilJ-Södras norrman redo inför söndagens drabbning.
Foto: PeaX Svensson

Jönsson: Så ska J-Södra slå Elfsborg

pilTre nycklar till tre poäng.
Emma Bergman. Foto: PeaX Svensson

Bergman om drömmålet: ”Tänkte inte så mycket”

pilMittfältaren fick en kanonträff.

Foto: PeaX Svensson.

Lokalderbyt som hade allt