”Inget är viktigare än vänner och familj”

JKPG LIVE:s reportage om 19 kilometer blannöl i Sandhem har fått en stor viral spridning. Under nio minuter får tittaren följa en grupp människor som dricker, skrattar och bjuder på sig själva.
En lättsam och charmig skildring av ett fenomen som i alla fall inte innan vårt reportage var särskilt känt utanför det lilla samhället Sandhem, utanför Mullsjö.

Grabbigt och pubertalt kanske någon tycker.

Men det finns ett djup och ett syfte med 19 kilometer blannöl, vandringen från Handlarn, över Vistorp, Kättilstorp och Ryttarn, som är vackert.
Här finns en historia som är värd att berätta.

För några år sedan gick en liknande vandring som hette 20 kilometer Hofman, den utspelade sig på en annan plats i Sverige och 19 kilometer blannöl inspirerades av Hofman.
2013 gick första vandring av stapeln, då deltog runt 50 personer, de flesta från Sandhem med omnejd. 2014 deltog dubbelt så många, det var första året som eventet också hade en insamling till organisationen Ung Cancer.

Anledningen att det blev just Ung Cancer var för att en av medarrangörerna Mats Jellbacks fru Elin Jellback, då 27 år gammal, drabbats av cancer en månad före vandringen 2014.

Elin Jellback, mamma till två små tjejer på tre år respektive ett år och en gång framgångsrik fotbollsspelare i Falköpings KIK, fick beskedet om cancer i juni 2014.

— Hon hade under en tid klagat över magsmärtor och även att hon hade ont i svanken. Smärtorna uppkom efter att vår yngsta dotter Thea kommit till världen i april 2014, berättar Mats Jellback.

Efter flera besök på länsjukhuset Ryhov konstaterades det att Elin hade drabbats av tjocktarmscancer och att den spridit sig till hennes lever.

— Det omkullkastade givetvis hela våra liv och jag brukar säga att det finns ett före och ett efter denna dagen då diagnosen fastställdes. Vi kämpade på med allt som gick. Vi ändrade kosten och slutade med allt som var onyttigt. Vi gjorde allt i vår makt för att häva cancern.

Men Elin blev sämre framåt hösten och en stomipåse inopererades.

— Efter den dagen kändes det som om allt långsamt gick utför.

Elin var ofta på sjukhuset för cellgiftsbehandlingar, men också på grund av komplikationer som uppkom.

— Livet var allt annat än smidigt och inte alls som man hade tänkt sig att det skulle bli. Elin var tapper och kämpade på ända in i det sista.

Men matchen mot cancern blev den svåraste som Elin någonsin gick.

— Hon gick bort här hemma, med alla nära och kära närvarande, den 23 januari i år.

Efter att Elin gått bort var det ofta väldigt mycket folk hemma hos familjen Jellback, som hjälpte till på olika sätt.

—Det är absolut en av fördelarna med att bo i Sandhem. Jag har hur många nära och kära som helst här omkring och det har räddat hela min situation. Framför allt har Elins mamma och pappa ställt upp på ett otroligt sätt, men även min syster och hennes familj och min mamma och pappa, alla är bosatta i Sandhem.

Mats Jellback lyfter gärna fram det fina med Sandhem, sammanhållning och närheten som finns mellan människorna på en liten ort.

— Det är ofta man får gliringar som ”alla är släkt med alla” och ”inavel” och andra tråkiga kommentarer. Det är givetvis inte sant, men i vilket fall som helst, när något sådant här drabbar en familj är närheten det som är det allra viktigaste. Inget är viktigare än vänner och familj. Det inser man då livet vänder.

— Du kan ha en världens finaste hus, en sportbil och en fancy stuga vid kusten men inget av detta kommer att rädda dig eller hjälpa dig om du hamnar i den här situationen, som jag hamnade i. Då finns det bara en räddning och det är att ha ett ”tight” och socialt nätverk, säger Mats.

I dag rullar livet på rätt bra för Mats och barnen. Barnen har nog tagit det bättre än vad man gör som vuxen.

— Jag saknar givetvis Elin och tänker på henne ofta och på det som drabbade oss. Men nu är det hanterbart. Barnen har anpassat sig. Och det har hjälpt att jag bott just här, med mina nära och kära, som har ställt upp och hjälpt med allt möjligt för mig och barnen.

Mats beskriver Elin som en väldigt stark och härlig tjej. Hon var knappt rädd för något.

— Hon var genuint god och en otroligt fin mamma. Hon satte alltid barnen i första rum och hon gjorde allt hon kunde för dem in i det sista.

Elin och Mats träffades 2006. Det var året som Elins fotbollslag Falköpings KIK gick upp i allsvenskan, ett härligt äventyr för båda två.

—Elin spelade oftast ytterback och var duktig på fotboll. Vi brukade träna ihop, mestadels löpning, och det var på något sätt vår gemensamma nämnare. Hon var en av de finaste människorna jag fått lära känna och jag är förmodligen inte ensam om att tycka så, säger Mats.

Med 19 kilometer blannöl och reportaget om det hoppas Mats Jellback att människor ska inse att det är roligt i Sandhem, men framför allt att man kan vara sig själv. Att det inte finns någon som dömer dig.

— Hit kan man komma, dricka 19 bärs eller cider, hänga med andra sköna typer och bara ha det jävligt kul under en dag. Det har aldrig varit bråk under de här åren och jag vågar nog påstå att ingen som gått vandringen ångrat sig.

Fotnot: Årets upplaga av 19 kilometer blannöl samlade in 13100 kronor till Ung Cancer. 

Kommentarer

Fler nyheter

160925-foto-peax-hc-dalen-vs-helsingborg-hc-hockey-2016-div1-norrahammar-skandiamaklaren-arena-19

Bekväm seger för Dalen

161008-basket-2016-div1-dam-foto-peax-huskvana-huskvana-sporthall-wb-sparks-vs-lobas-8

Sparks plockade poäng i Skåne

HÄR firar J-Södra stjärnan med landslaget – ”Fantastiskt och magiskt”

Tränare, Johan Lindbom, HV71

Så ska HV hålla formen: ‘‘Ger oss möjlighet att vinna’’

pilJohan Lindbom inför tisdagens match mot Lukko Rauma.

Dalen förlorade på straffar mot Troja Ljungby

161009-basket-2016-brahe-basket-vs-hammarby-div1-dam-foto-peax-huskvarna-huskvarna-sporthall-6

Nykomlingarna för svåra för Brahe

brahe-Kalmar

Fysisk och tuff match hindrade inte Brahe

(24) Erik Christensen, HV71 - Djurgårdens IF Foto: Mattias Landström

Christensen målskytt direkt i återkomsten

161008-allsvenskan-arenan-foto-peax-idrottshuset-innebandy-2016-jik-vs-visby

”Jag är stolt över att vara kapten idag”

Jacob Cederholm 
Foto: PeaX

HV-talangen lånas ut till allsvenskan