Skillnad på snabblån och privatlån

I juridisk mening är det ingen skillnad på snabblån och privatlån, förhållandet mellan långivare och låntagare är desamma. Ett snabblån brukar dock bestå av en mindre summa, som du både får snabbare men också ska betala tillbaka snabbare än ett privatlån.

Är det skillnad på snabblån och privatlån?

Ett snabblån är egentligen ett typ av privatlån, eftersom det som kännetecknar ett privatlån är ett lån till en privatperson som sker utan säkerhet. Den här typen av lån kallas också för blancolån. Det är viktigt att komma ihåg att i juridisk mening är det ingen skillnad på ett privatlån och ett snabblån och det är långivaren själv som bestämmer villkoren och därför kan de skilja sig mellan olika långivare.

Men det finns ändå några faktorer som generellt sett brukar skilja sig mellan det som kallas för snabblån och det som kallas för privatlån.

Vad är ett snabblån?

Generellt sett är oftast ett snabblån ett på en mindre summa pengar, lånesumman kan börja på så lite som 500 kronor. Den maximala summan du kan låna med ett snabblån brukar ligga runt 20 000 kronor.

Ett snabblån är precis vad det heter, ett lån som ska gå snabbt. Det går oftast både snabbt att få det och ska även betalas tillbaka snabbt. När du ansöker om ett snabblån brukar du få svar på din ansökan direkt på skärmen, och det tar sällan längre än några minuter. Återbetalningstiden på ett snabblån brukar vara runt 14–90 dagar, men kan ibland även vara mellan 1–2 år om det handlar om lite större summor.

Kraven för att få din ansökan om ett snabblån beviljat brukar inte vara speciellt höga, ofta räcker det med att du har fyllt 18 år och har en årsinkomst på 50 000 kronor. Eftersom det är så pass lätt att få lånet har dessa lån ofta mycket hög ränta, och kan du inte betala tillbaka lånet på den korta återbetalningstiden kan du få stora problem.

Om du redan har ett kreditkort kan du jämföra räntan på kreditkortet och snabblånet och se vilket som blir förmånligast för dig.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett personligt lån som också sker helt utan säkerhet, men handlar ofta om något större summor samt att det brukar finnas hårdare krav för att få ansökan om ett privatlån godkänd.

Lånebeloppet på ett privatlån brukar ligga mellan 10 000 – 600 000 kronor och återbetalningstiden kan löpa mellan 1–15 år, beroende på summa och långivare.

Ett privatlån är oftast lite krångligare att ansöka om, och du brukar inte få svaret lika snabbt, du kan behöva vänta 2-5 bankdagar innan du får ditt lån godkänt och får tillgång till pengarna. Det är för att det alltid görs en kreditprövning, som ofta tittar på mer faktorer än vad upplysningen från UC berättar. Men det här gör också att du får en personlig ränta på lånet utifrån din kreditvärdighet. Har du hög kreditvärdighet kan räntan bli låg.

Däremot är kraven för att få ett privatlån högre, ofta behöver du ha fyllt 20 år och ha en årsinkomst på minst 150 000 kronor samt att du brukar ha behövt vara bosatt i Sverige i minst 3 år.

About Anders Svärd

Lämna en kommentar