Kommunen: inte normalt att tioåringar tar semester

Historien handlar om en tioårig pojke som har assistans till vardags. Han ville åka på semester med sin familj, men kommunen nekade honom assistans på resan, vilket betyder att pojken inte kan resa då han är beroende av assistans. Förvaltningsrätten motsatte sig dock nekandet och upphävde kommunens beslut vilket leder till att pojken nu kan semestra.

Pojken som är i tioårsåldern har assistans 80 timmar per vecka. Familjen planerade en semester till Turkiet på åtta dagar och insåg att de då kommer att behöva ha med sig två assistenter eftersom att pojken behöver hjälp så pass många timmar om dygnet. I det nekande beslutet från kommunen står det ”inte i normal livsföring för ett tioårigt barn att resa utomlands”.

 

Läs också: Musikalen Spelman på taket har premiär på Spira i helgen.

 

Familjen överklagade beslutet och fick rätt

Familjen höll inte med om att resor inte tillhör livet för en tioåring. Därför överklagade de beslutet till förvaltningsrätten i Jönköping, som är en högre instans. Där höll de med familjen och konstaterade att det nu för tiden är så pass vanligt med semestrar utomlands att det anses ingå i en tioårings vardagliga liv.

 

Läs också: Köpte sex på hotell – greps mitt i akten.

About Anders Svärd

Lämna en kommentar